Luisteravonden 2012

3 april in De Roode Bioscoop, Amsterdam

Een avond met Joe Frank

In de surrealistische, broeierige verhalen van de Amerikaanse radiolegende Joe Frank lopen fictie en non-fictie door elkaar. Zijn ‘radio noir’ inspireerde o.a. radiomaker Ira Glass, schrijver David Sedaris en filmmakers Francis Ford Coppola en Martin Scorsese. Aan de hand van audiofragmenten, posts en interviews vertelde Maartje Duin over haar favoriete Facebookvriend. Aan het eind van de avond maakte Frank via Facebook chat een cameo appearance vanuit Californië. 

 

23 november in De Roode Bioscoop, Amsterdam

On the move

Dat de donkere wolken zich samenpakken boven omroepland en het Mediafonds mag voor radiomakers geen reden zijn om bij de pakken neer te gaan zitten. Op het Third Coast Audio Festival in Chicago ontdekte Tjitske Mussche eind 2012 een wereld aan nieuwe mogelijkheden: van mooie verhalende radio tot fascinerende multimediaproducties waarin audio gecombineerd werd met fotografie, animatie of gps. Gefinancierd met publiek geld, door sponsors of via crowdfunding. Ira Glass (This American Life) opende het festival met: ‘We are on the move, we’re inventing something new. You just have to be good.’ Een selectie van het festival was op deze luisteravond te beluisteren. Ter inspiratie, voor onderweg.

12 september 2012 in De Roode Bioscoop, Amsterdam

The State We’re In

Op radiostations in de Verenigde Staten, Canada, Australië en India was wekelijks een programma van Nederlandse makelij te horen: The State We’re In. Dit mensenrechtenprogramma van De Wereldomroep is wereldwijd populair, maar het voortbestaan ervan is allerminst gegarandeerd. Op deze luisteravond verhalen over mensen in benarde omstandigheden, toegelicht door twee radiomakers die op dat moment zelf allerminst zeker waren van hun toekomst: presentator Jonathan Groubert en eindredacteur Greg Kelly.