Luisteravonden 2013

5 juni in De Brakke Grond, Amsterdam

Waar is de radiokritiek?

Radioprogramma’s leggen het in mediarubrieken steevast af tegen televisie. Ook kunst- en filmredacties hebben zelden oor voor hoorspelen en radiodocumentaires. Tegelijk zoeken luisteraars hun favoriete audioverhalen steeds vaker bij binnen- en buitenlandse podcasts. Wie wijst hen de weg? Hans Beerekamp (NRC), Jean-Pierre Geelen (Volkskrant) en Jan Postma (toen Hard//Hoofd) debatteerden erover in het Torpedotheater. Radioliefhebbers Marc Chavannes, Manon Uphoff en Maartje Smits droegen een radiorecensie voor. Presentatie: Maartje Duin. 

10 april in De Roode Bioscoop, Amsterdam

Foute helden

‘Poetin en ik.’ ‘Mijn lunch met Osama.’ ‘Toen Fidel en ik nog voetbalden.’ Een programma met zo’n titel wil elke radiomaker wel maken. Maar hoe wek je dit soort omstreden figuren tot leven als een interview er niet in zit? Te gast was Joost Wilgenhof, die vertelde over zijn liefdesverklaring aan RAF-terroriste Ulrike Meinhof. En we luisterden naar het BBC-verhaal ‘I made pizza for Kim Jong-Il.’

15 januari 2013 in De Roode Bioscoop, Amsterdam

Rode oortjes, i.s.m. In the Dark België en In the Dark Londen

Voor deze avond nodigden we Connor Walsh van het Londense radio-initatief In the Dark uit om te vertellen over hun luisteravonden, stipendia en radiowinkeltje. Verder was er een compilatie te horen van hun programma over seks en radio. Denk aan: intieme gesprekken, slangenseks, masturberen in de openbare ruimte en walvissenporno.