Luisteravonden 2015

6 november in De Balie, Amsterdam

The Future of Audio

Amerikaanse podcasts als This American Life, Serial en The Truth bereiken een steeds groter publiek. Ook in Nederland en andere Europese landen worden bijzondere radioproducties gemaakt, zoals het met een Prix Europa bekroonde 1 Minuutje of het dit jaar genomineerde Toendra.

Maar wat is het geheim van een goed audioverhaal? Wat valt er te leren van ontwikkelingen over de grens? En hoe brengen we de kracht van audio over aan een breder publiek? In De Balie lieten een grote groep radiomakers en -liefhebbers, museumcuratoren, festivaldirecteuren, fondsenbeheerders, en reclamemakers zich ons onder leiding van Maartje Duin en Tjitske Mussche inspireren door o.a. Jonathan Mitchell, de Amerikaanse maker van de succesvolle podcast The Truth en de Zweedse radioproducent Jakob Munck. Daarna spraken Jan Westerhof (Directeur Radio NPO) en Ruurd Bierman (Directeur Mediafonds) over de toekomst van verhalende audio in Nederland.

 

22 oktober in De Brakke Grond, Amsterdam / 31 oktober in Café Kiebooms, Antwerpen

Iedere dag verdwijnt er wel iets

Een mens is opgetrokken uit herinneringen. Wie je bent is wat je door de tijd hebt opgeslagen en onthouden. Maar soms vallen er gaten in het verhaal. Bij sommigen neemt deze vergeetachtigheid de vorm aan van een ziekte en herinneringen vervagen tot er nog bitter weinig overblijven. Wie ben je dan?

Deze weemoedige, drukbezochte luisteravond kwam tot stand dankzij DeBuren en de Brakke Grond. Nieuw werk met steun van het Mediafonds voor Woord.nl.

En verder:

Voor eeuwig, een verhaal van Irene Houthuijs voor Plots (VPRO).

‘1977’ een verhaal van Bert Kommerij en Chris Bajema voor Bureau Gevonden Geluid.

Cassettebandjes; interviews door Katharina Smets en Tjitske Mussche, muziek door Inne Eijsermans (Amatorski)