Luisteravonden 2017

24 oktober in De Balie in Amsterdam

An evening with Starlee Kine

This American Life-luisteraars kennen Starlee Kine van het hilarische verhaal Dr. Phil, waarin Phil Collins haar troost met haar liefdesverdriet. Anderen van haar podcast The Mystery Show, waarin zij raadsels probeert op te lossen waarop het internet geen antwoord heeft. Na een succesvol eerste seizoen – Mystery Show schopte het tot ‘iTunes Podcast van het Jaar 2015’ – werd Kine door Gimlet Media ontslagen. Hoe kon dit gebeuren?

In een volle zaal spraken wij Starlee Kine over storytelling technieken en het belang van artistieke onafhankelijkheid in het steeds commerciëlere Amerikaanse podcastlandschap. Een avond i.s.m. Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, de Balie en Dag en Nacht Media. Foto Botte Jellema.

8 oktober in de Brakke Grond in Amsterdam

Luister in het duister: Wat de pod schaft

Slurpen, kauwen, smakken, slikken: alle gastronomische geluiden waren welkom op deze luistermiddag. Verhalen over eten en smaak, over trek krijgen en kokhalzen, over verlangen en verlies en natuurlijk over moeders pot.

Gastvrouwen Tjitske Mussche (Grenzeloos Geluid) en Katharina Smets (In The Dark België) presenteerden luisterverhalen om te verorberen met passende hapjes. We testten de invloed van eten op ons luisteren (en andersom) en culinair recensent Hiske Versprille kwam een prehear geven van haar nieuwe podcast.

Tournee 2017-2018

Mijn Vader de Sterrenkijker

De vader van Maartje Duin heeft Alzheimer. Nu zijn herinneringen verdwijnen, komen bij haar de vragen. Wat deed hij in de jaren voor haar geboorte, toen hij promoveerde als sterrenkundige? Samen bezoeken ze de Oude Sterrewacht in Leiden.

Mijn Vader de Sterrenkijker, oorspronkelijk als radiodocumentaire gemaakt voor Grenzeloos Geluid, is een live audio performance. Maartje vertelt het verhaal op het podium, ondersteund door audiofragmenten en animaties van All Things Moving. MVDS maakt een tournee langs theaterfestivals, Alzheimer cafés en sterrenwachten, waarbij Maartje na afloop met het publiek in gesprek gaat over de gevolgen van dementie. Met steun van het AFK, Fonds Sluyterman van Loo, het RCOAK en Ideon. mijnvaderdesterrenkijker.nl

17 september in de Oude Sterrewacht in Leiden

Iedere Dag Verdwijnt Er Wel Iets

Hoeveel informatie kan het menselijke brein opslaan? Rick de Jong houdt zich met deze vraag bezig. Zijn specialisme: cijfers achter de komma van het oneindige getal pi… Een verhaal over de eindeloze mogelijkheden van het geheugen, en de onverwachte grenzen ervan.

Radiomakers René van Es en Fien Leysen maakten dit verhaal speciaal voor onze luisteravond over het geheugen tijdens de Nacht van Kunst en Kennis. Met steun van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

26 april in de Tolhuistuin in Amsterdam

S-Town Verwerkingsborrel

S-Town, de zevendelige podcast van de makers van Serial en This American Life over een excentrieke klokkenmaker in Alabama, is een luisterervaring om even te verwerken. Bij voorkeur met andere fans. Grenzeloos Geluid organiseerde een borrel in de Tolhuistuin.

19 maart in de Brakke Grond in Amsterdam, 28 maart bij deBuren in Brussel

Het egodocument

‘Het is mezelf die ik portretteer’, zei Michel Montaigne (1533-1592), de schepper van het essay. Zijn woorden lijken geschreven voor podcastmakers, die hun intieme relatie met de luisteraar benutten voor hoogstpersoonlijke beschouwingen. Verrijken egodocumenten het medialandschap? Kan een audio-essay ook té persoonlijk zijn?

Tijdens deze intieme editie van Luister in het Duister presenteren Maartje Duin en Katharina Smets Nederlandse, Vlaamse en internationale egodocumenten. Met een live uitvoering van Nyk de Vries’ autobiografische hoorspel Renger, een nieuw audio-essay van Katharina Smets en werk van de ultieme ‘ego-documentarian’ Jonathan Goldstein (WireTap, Heavyweight). Schrijfster Nikki Dekker bracht in Brussel een ode aan Montaigne.

Het Vlaamse tv-kanaal Canvas maakte een longread verslag van deze luisteravond. Bekijk deze hier.

Schrijver Nyk de Vries met zijn hoorspel Renger.